ေန႔စဥ္စားသံုးတဲ့ အစားအစာေတြထဲမွာ စပ်စ္သီးတစ္ခိုင္ကို ထည့္သြင္းစားသံုးျခင္းဟာ မ်က္စိျမင္လႊာကို ကာကြယ္ေပးႏိုင္မယ္လို႔ အာဟာရ ေဗဒပညာရွင္ေတြက ထုတ္ေဖာ္ေျပာဆိုလိုက္ပါတယ္။
ဖေလာ္ရီဒါအေျခစိုက္ မိုင္ယာမီတကၠသိုလ္မွ သုေတသီ Abigail Hackam က““ႂကြက္မ်ားမွာ စမ္းသပ္မႈအရ စပ်စ္သီးနဲ႔ စပ်စ္သီးပါ၀င္ ထည့္သြင္းထားတဲ့ အစားအစာေတြဟာ ျမင္လႊာ (retina) ကို ကာကြယ္ ႏိုင္တယ္ဆိုတာ စိတ္လႈပ္ရွားစရာပါပဲ။ေမာ္လီက်ဴးအဆင့္မွာ ဓာတ္တိုးေစတဲ့ ဖိအားေတြကို ေလ်ာ့က်ေစျခင္းေၾကာင့္ အဓိကျဖစ္ပါတယ္””လို႔ ရွင္းျပခဲ့ပါတယ္။ ဒီေလ့လာမႈမွာ ျမင္လႊာပ်က္စီးေနတဲ့ ႂကြက္ေတြကို စပ်စ္သီးနဲ႔ စပ်စ္သီးမွာပါ၀င္တဲ့ ဓာတ္ေတြပါ၀င္တဲ့ ေဆး၀ါးေတြကို ေန႔စဥ္ေကၽြးေမြးခဲ့ၿပီးျမင္လႊာက အလင္းအာ႐ံုခံ receptor ေတြရဲ႕ အေျခအေနကို တိုင္းတာ သံုးသပ္ခဲ့ပါတယ္။ တစ္ေန႔ကို သံုးႀကိမ္ ေကၽြးတဲ့ အုပ္စုရယ္ တစ္ႀကိမ္ကေန ႏွစ္ႀကိမ္ ေကၽြးတဲ့အုပ္စုရယ္ဆိုၿပီး ခြဲျခားေလ့လာခဲ့တဲ့အခါမွာ တစ္ေန႔သံုး ႀကိမ္စားသံုးရတဲ့ ႂကြက္ေတြမွာ အလင္းအာ႐ံုခံ receptorံေတြ သိသိသာသာ တိုးပြားလာတာကို ေဖာ္ထုတ္ႏိုင္ခဲ့ပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ ျမင္လႊာပ်က္စီးမႈ ဟာလည္း ေလ်ာ့ပါးလာၿပီး ျမင္လႊာထူထဲလာတယ္လို႔ ေတြ႕ရွိခဲ့ပါတယ္။ ျမင္လႊာမွာရွိတဲ့ ေရာင္ရမ္းေစတဲ့ ပ႐ိုတင္းေတြကို စပ်စ္သီးက ေလ်ာ့ပါးေစေၾကာင္းကို Abigail Hackam က ေျပာၾကားထားပါတယ္။
ဒီေတြ႕ရွိမႈကို Association for Research in Vision and Ophtha lmology ရဲ႕ ႏွစ္ပတ္လည္ကြန္ဖရင့္မွာ စာတမ္းတင္သြင္းထားတာ ျဖစ္ပါတယ္။
သန္႔စင္
ref;IANS
Aye Chan Mon Credit To: Health Updates Journal
http://www.ayechanmon-news1.com/

Post a Comment