0

ကြ်န္မက မုန္ ့ဟင္းခါးၾကိဳက္သူဆိုေတာ့ နံက္တိုင္း မုန္ ့ဟင္းခါးစားလိုက္ရမွ တင္းတိမ္ပါတယ္။ ဒီေန ့နံက္မွာလည္း ထံုးစံအတိုင္း စားေနက်ဆိုင္ေလးမွာ ထိုင္စားျဖစ္ပါတယ္။ စားေနတုန္း လက္ကနာရီကို ၾကည့္လိုက္ေတာ့ ၉း၀၀ နာရီထိုးပါေတာ့မယ္။ အခု ေနာက္ပိုင္း ကားလမ္းေတြကၾကပ္ မီးပိြဳင့္ေတြကၾကာတာမို ့ အကယ္၍ အိမ္က ၅ မိနစ္ေလာက္ ေနာက္က်၍ ထြက္မိတယ္ ဆိုရင္ ဘဲ သိသိသာသာ ရံုးေနာက္က်ပါေတာ့တယ္။ ဒါေၾကာင့္ စားလက္စမုန္ ့ဟင္းခါးကို ျမန္ျမန္လက္စသတ္ရင္း၊ မိန္းကေလး ပီပီ မုန္ ့ဟင္းခါးစားျပီးေနာက္ ဟင္းရည္ေတာင္း ေသာက္ကာ က်သင့္ေငြရွင္းျပီး ခပ္သြက္သြက္ ထြက္လာခဲ့ပါတယ္။ ရံုးကိုလာရာ လမ္းမွာ ေရာင္းေနက် ထီဆိုင္ေလးရွိပါတယ္။ ဒီနံက္ အိမ္ယာထကတည္းက လူက ထူးထူးျခားျခား ပို၍လန္းဆန္းေနျပီး စိတ္အၾကည္ဓာတ္ေလး ခံစားမိေနတာေၾကာင့္ ကြ်န္မက ထီထိုးမယ္လို ့ဆံုးျဖတ္လိုက္ပါတယ္။
ထီဆိုင္မွာ မိမိစိတ္ၾကိဳက္ အကၡရာနဲ ့ နံပါတ္ေလးေတြကို ရွာေနတုန္း လည္ေခ်ာင္းထဲက စူးသလို ခံစားရပါတယ္။ တံေတြးမ်ိဳခ် လို္က္တိုင္း စူးကနဲ စူးကနဲမို ့ခံရခက္လွပါတယ္။ ကြ်န္မသိလုိက္ပါျပီ ေစာေစာက မုန္ ့ဟင္းခါးဟင္းရည္ထဲက ငါးရိုးစူးသြားခဲ့ျပီ။ ကြ်န္မရဲ ့အက်င့္က အဲလိုငါးရိုးစူးတဲ့အခါ ဟက္ထုတ္ေလ့ရွိျပီး၊ အရိုးထြက္ေစပါတယ္။ ငါးဟင္းလ်ာၾကိဳက္တဲ့ ကြ်န္မအတြက္ တခါတေလ ထမင္းစားရင္း ငါးရိုးစူးဖူးေနတာေၾကာင့္ ခါတိုင္းလိုဘဲ အရိုးကို ဟက္ထုတ္ပါတယ္။ သို ့ေသာ္ ဒီတစ္ခါ စူးေနတဲ့ အရိုးက ဘယ္လိုပင္ ၾကိဳးစား၍ ဟက္ထုတ္ပါေသာ္လည္း ထြက္မလာပါဘူး။ အဲဒီအခါ ကြ်န္မက ျမိဳခ်တဲ့နည္းကို စမ္းၾကည့္ပါ တယ္။ ဖိ၍ဖိ၍မ်ိဳခ်ရင္း တံေတြးနဲ ့အတူ အရိုးကိုေမ်ာခ်ၾကည့္ပါတယ္။ မရပါ အရမ္းစူးေနတာမို ့ အရိုးမွ ဟုတ္ရဲ ့လား မုန္ ့ဟင္းခါး ဆိုင္က ဥပမာ ပန္းကန္ေဆးအိုးတိုက္ရင္း မေတာ္တဆပါလာတဲ့ အိုးတိုက္စတီးအဖတ္ အပိုင္းအစလား(သို ့)ငါးထဲမွာ ပါလာတဲ့ ငါးျမွားခ်ိပ္၏ အပိုင္းအစလားဆိုျပီးေတာ့ ကြ်န္မ ေၾကာက္သြားမိပါတယ္။
ျမိဳခ်၍ မရေတာ့ ဟက္ထုတ္တဲ့နည္းကို ျပန္သံုးရပါတယ္။ ထီေရာင္းတဲ့ ေကာင္မေလးကို အားနာမိတာေၾကာင့္ “ညီမေရ အားနာပါတယ္ စိတ္မရွိပါနဲ ့ေနာ္ မုန္ ့ဟင္းခါးစားရင္း အရိုးစူးသြာလို ့ မရြံပါနဲ ့ေနာ္” ဟု ကြ်န္မက ဗလံုးဗေထြးနဲ ့ အားယူျပီး လက္ဟန္ေျခဟန္ ခြင့္ေတာင္းေတာ့ ေကာင္မေလးက နားလည္ပါတယ္။ စိတ္ပူျပီး စာနာတဲ့ အၾကည့္နဲ ့ “ ဟုတ္ ရပါတယ္အစ္မ ” လို ့ျပန္ေျဖပါတယ္။ ကြ်န္မလည္း ထပ္ခါထပ္ခါ ဟက္ထုတ္လိုက္တာ ခုေတာ့ ထြက္လာပါျပီ။ အရိုးက ေသးမွ်င္ေပမယ့္၊ အရွည္ ကေတာ့ ကြ်န္မရဲ ့ လက္သန္း၏ လက္ႏွစ္ဆစ္စာေလာက္ ရွည္ပါတယ္။ ကြ်န္မ အံံ့ၾသတၾကီးနဲ ့ ထီေရာင္းတဲ့ ေကာင္မေလးကို ျပလိုက္ပါတယ္။ အရိုးထြက္သြားျပီမို ့သူမေရာကြ်န္မပါ ခုေတာ့ ၀မ္းသာသြားၾကပါျပီ။
ထီထိုးျပီးေနာက္ ကုမၸဏီရွိရာသို ့ခပ္သြက္သြက္ လာခဲ့ပါတယ္။ လမ္းေလွ်ာက္ေနရင္း စဥ္းစားမိတယ္။ မုန္ ့ဟင္းခါးအိုးက ကုန္ခါ နီး အိုးက်ခါနီးမို ့ဟင္းရည္ပ်စ္ပ်စ္ အႏွစ္ေတြထဲမွာ အရုိးရွိေနတာကိုး။ ေတာ္ေသးတယ္ ငါက အရိုးကို ဟက္ထုတ္ တတ္လို ့ေပါ့။ အကယ္၍မ်ား ကေလးငယ္ေတြ၊ ဒါမွမဟုတ္ သက္ၾကီးရြယ္အိုေတြ ငါးရိုးစူးပါဘိတဲ ့ သူတ္ို ေ့တာ့ ဒုကၡမ်ားရွာေရာ့မယ္လို ့ ေတြး စိတ္ပူမိပါတယ္။ စားေနက်မုန္ ့ဟင္းခါးဆိုင္ျဖစ္၍ ခင္မင္ေနတာေၾကာင့္လည္း မနက္ဖန္နံက္က်ရင္ ေစ်းေရာင္းတဲ့ အစ္မၾကီးကို ကြ်န္မရဲ ့အျဖစ္ကို ေျပာျပလိုက္ပါဦးမယ္။ အဲလိုေျပာျပထားေတာ့ ေနာက္ေန ့ေတြ သူမ မုန့္ဟင္းခါးဟင္းရည္ ခ်က္ခါနီး ငါးျပဳတ္တဲ့အခါ အရိုးေတြကို သတိထားျပီး ဖယ္လိုက္ေတာ့၊ စားသံုးသူေတြ အရိုးစူးအႏၱာရာယ္ မျဖစ္ေစနိုင္ေတာ့ဘူးေပါ့။
မုန ့္ဟင္းခါး ဟင္းရည္မွ မဟုတ္ပါဘူး။ အိမ္ရွင္မ အမ်ားစုက ဟင္းခ်ိဳ ခ်ဥ္ရည္ဟင္းခ်က္တဲ့အခါ အရသာပိုမို ေလးပင္ေအာင္ ငါးကို ဟင္းခပ္အေနနဲ ့ ထည့္ၾကပါတယ္။ ဒါ့ျပင္ ငဆုပ္ ဟင္းလည္း ခ်က္ၾကပါတယ္။ အဲဒီလို အစားအစာေတြအတြက္ ငါးကို အရိုးႏႊင္၍ ခ်က္တဲ့အခါ အခ်ိန္ယူ သတိထားျပီး ငါးအရိုးကို ဖယ္စင္နိုင္ေလ ေနာင္ေရးစိတ္ေအးရေလပါဘဲ။ ဟင္းလ်ာခ်က္ရင္း ကုသိုလ္ရပါတယ္။ အရိုးကေတာ့ မိိမိဖာသာ ငါးဟင္းၾကိဳက္လို ့ဘဲ စားစား တစ္ေန ့ေန ့ တစ္ခ်ိန္ခ်ိန္မွာေတာ့ စာဖတ္ခ်စ္မိတ္ေဆြ မ်ားလည္း ငါးအရိုးစူးဖူးၾကမွာပါဘဲ။ ဒါေၾကာင့္ ငါးအရိုးစူးတဲ့အခါ ေအာက္ပါနည္းမ်ားကို သံုးၾကည့္နိုင္ပါေၾကာင္း မွ်ေ၀ေပးလိုက္ ပါတယ္ရွင္။
(၁) ကြ်န္မရဲ ့နည္းကေတာ့ အရိုးေသးေသး ၾကီးၾကီး စူးတဲ့အခါ ဟက္ထုတ္ပစ္တဲ့နည္းပါ။ ခ်က္ခ်င္းဟက္ထုတ္လို ့အရိုး ထြက ္မလာေသးရင္ေတာင္၊ အခ်ိန္ေပး၍ ဟက္ထုတ္ပစ္ေလ့ရွိပါတယ္။
(၂) ဖီးၾကမ္း ဌက္ေပ်ာသီး မွည့္မွည့္ကို ခပ္ၾကီးၾကီးကိုက္၍ အရိုးစူးေနတဲ့ ဘက္ကို ဖိ၍ မ်ိဳခ်ေပးပါ။
(၃) ထမင္းျဖဴကို အဆုပ္လိုက္ မ၀ါးဘဲ ဖိ၍ မ်ိဳခ်ေပးပါ။
(၄) မုန္ ့ဟင္းခါး မုန္ ့ဖတ္ကို အဆုပ္လိုက္ မ၀ါးဘဲ ဖိ၍ မ်ိဳခ်ေပးပါ။
(၅) ၾကက္ဥ ကို အစိမ္းလိုက္ေဖာက္၍ အရိုးစူးေနတဲ့ ဘက္ကို ဖိကာ မ်ိဳခ်ေပးပါ။
(၆) သံပုရာသီးကို သြားၾကားထိုးတံနဲ႔အနွ႔ံထိုးၿပီး ငုံထားလုိက္ပါ။ သံပုရာအရည္ကို တျဖည္းျဖည္းခ်င္းမ်ဳိခ်ပါ။ စူးေနတဲ႔ငါးအရုိး သူ ့အလုိလို ေၾကသြားပါလိမ့္မယ္။
(၇) ဇီးျဖဴသီးစားပါ။
(၈) ေရမ်ားမ်ားေသာက္၍ ေမွ်ာခ်ပါ (ေရတစ္ခြက္ထဲကို ဆားမ်ားမ်ားထဲ့၍ ေသာက္နိုင္ရင္ ပိုေကာင္းပါတယ္)
(၉) ေပါင္မုန္ ့ေပ်ာ့ေပ်ာ့ကို မ၀ါးဘဲ မ်ိဳခ်ပါ။
(၁၀) သံလြင္ဆီ ေသာက္ပါ။
(၁၁) ေကာက္ညွင္းေပါင္းကို မ၀ါးဘဲ မ်ိဳခ်ပါ။
(၁၂) ေရွးရိုးနည္းေလးတစ္ခုပါ။ ငါးရိုးစူးတာကို ဘုရားကုနဲ ့ ကုျခင္းျဖစ္ပါတယ္။ ငါးရိုးစူးေနပါက မိမိယခင္က ျပဳခဲ့တဲ့ ဘုရားစင္ သန္ ့ရွင္းေရး လုပ္တာေတြ(သို ့)အိမ္သန္ ့ရွင္းေရးလုပ္တာေတြ(သို ့)လမ္းေပၚက အမိႈက္သရိုက္ ႏွင့္ ကန္ လ့န္ ့ျဖတ္ရႈပ္ပြေန ေသာ ဒုတ္ေတြကို ဖယ္ရွားေပးခဲ့တာေတြ(သို ့)အိမ္ေမြးခ်စ္တိရစၦာန္ ေခြးေလး ေၾကာင္ေလးတို ့ အရိုးစူးစဥ္က ဖယ္ရွားေပးခဲ့တာ ေတြကို ျပန္လည္ေတြးေတာ၍ မိမိျပဳခဲ့တဲ့ ထိုေကာင္းမႈမ်ားအတြက္ ဘုရားရွင္ထံမွာ ေသာက္ေတာ္ေရခ်မ္းကပ္ကာ၊ ငါးပါးသီလ ခံယူျပီးေနာက္ သစၥာဆို၍ ထိုသစၥာေရကိုေသာက္ပါ လည္ေခ်ာင္းကိုလည္း လိမ္းေပးပါ။ စူးနင္ေနေသာ အရိုး က်သြားပါလိမ့္မယ္။ (ျမတ္စြာဘုရားကို သက္၀င္ယံုၾကည္ကာ ဤသစၥာစကား မွန္ကန္ဖို ့ေတာ့လိုပါသည္)
မွတ္ခ်က္။ (က) ငါးက်ည္း ငါးခူရိုးကို လက္ကို စူးတဲ့အခါ အရိုးဆိပ္မတက္ေစဖို ့အတြက္၊ က်င္ငယ္(ဆီး)ျဖင့္ ဆူးစူးတဲ့ ဒဏ္ရာ ေပၚကို ေလာင္းေပးပါ။ (ခ) ထိုဒဏ္ရာေပၚကို ဇီးျဖဴသီး က်ိတ္ေထာင္း၍ အံုေပးပါ။
သတိျပဳရန္။ (က) မုန္ ့ဟင္းခါးစားတဲ့အခါ(သို ့)ငါးျဖင့္ခ်က္ထားေသာ ဟင္းခ်ိ္ဳ ခ်ဥ္ရည္ဟင္း စြပ္ျပဳတ္ေသာက္တဲ့အခါ စားမည့္ အခါတိုင္း ဇြန္းျဖင့္ သတိထားေမႊ၍ အရိုးကိုရွာပါ ျပီးမွစားပါ (ခ) ငါးဟင္းစားတဲ့အခါတိုင္း လက္ျဖင့္ ေသေသခ်ာခ်ာ ဖ်စ္၍ အရိုးစင္ျပီဆိုမွ တလုပ္ခ်င္းစားပါ။ (ဂ) ငါးဟင္းစားသည့္အခါ စကားမေျပာပါႏွင့္။
စာဖတ္ခ်စ္မိတ္ေဆြမ်ား ငါးအရိုးစူးျခင္းမွ ကင္းေ၀းၾကပါေစ။ ။
(ေဆာင္းပါးရွင္…ေပါက္ေပါက္…ေရးသားမွ်ေ၀သည္)
--
promise.pauk
(ရိုးသားမႈသည္တခါတရံ၌ရံႈးနိမ့္ေစတတ္၏။သို ့ေသာ္တစ္သက္လံုးကားလိပ္ျပာလံုေစေတာ့၏။)

Post a Comment

 
Top