No.368 Sunday, May 4,2014
Author: ထားထားျမင့္
အေမရိကန္ႏုိင္ငံတစ္ဝန္းက ဆန္ ဖရန္စစၥကို၊ နယူးေယာက္၊ ဝါရွင္ တန္၊ ေလာ့စ္အန္ဂ်လိစ္ၿမိဳ႕ႀကီး ေတြမွာၾကည့္မလား။ မိန္းျပည္ နယ္လို ေခ်ာင္က်က်ျပည္နယ္ ေတြက ၿမိဳ႕ေသးေသးေလးေတြမွာ ပဲၾကည့္မလား။ ေနရာတုိင္းမွာရွိ ေနသည္က ဂ်ပန္ဆူရွီထမင္းလိပ္ ဆုိင္မ်ားျဖစ္ပါသည္။ ေလဆိပ္ မ်ား၊ ေဈးဝယ္စင္တာမ်ားမွာပင္ ဆူရွီေကာင္တာတစ္ခုေလာက္က အနည္းဆံုးရွိၾက၏။ အဝလြန္တာ ကို ေရာဂါတစ္ခုလိုေၾကာက္ေန ၾကၿပီး က်န္းမာေရးႏွင့္ညီေသာ အစားအစာကိုမွ ေရြးခ်ယ္စားလာ ၾကေသာ အေမရိကန္တြင္ ထမင္း ႏွင့္ ငါး၊အသားစိမ္း၊ ဟင္းသီးဟင္း ရြက္ကိုအေျခခံထားသည့္ ဂ်ပန္ လူမ်ဳိးတုိ႔၏ ဆူရွီက ေရပန္းစား သည့္ စားစရာတစ္ခုျဖစ္လာ သည္။ ထို႔အတြက္ ၾကားထဲက အျမတ္ထြက္သည္က ျမန္မာလူ မ်ဳိးမ်ားျဖစ္ပါသည္။ အဘယ္ ေၾကာင့္ဆုိေသာ္ အေမရိကန္လူ မ်ဳိးႀကိဳက္ ဂ်ပန္အစားအစာဆူရွီ လုပ္ငန္းတြင္ အမ်ားဆံုးဝင္ေရာက္ လုပ္ကိုင္ေနသည္က အေမရိကန္ ေရာက္ ျမန္မာလူမ်ဳိးမ်ားျဖစ္ေန ေသာေၾကာင့္ပင္။
အေမရိကန္တြင္ ျမန္မာလူ မ်ဳိးမ်ား၏ ဆူရွီလုပ္ငန္းေအာင္ ျမင္မႈက အေမရိကန္ သမၼတပင္ အသိအမွတ္ျပဳရသည္အထိျဖစ္ ပါသည္။ ၂၀၁၁ ခုႏွစ္တြင္ အေမရိ ကန္မွာ အလုပ္သမားေလးရာ ေက်ာ္ျဖင့္ ေအာင္ျမင္ေသာဆူရွီ ကုမၸဏီတစ္ခုကို ဦးေဆာင္ေန သည့္ ျမန္မာလူမ်ဳိး ဦးဖိလစ္ ေမာင္ကို အေမရိကန္ကြန္ဂရက္ တြင္ သမၼတကလုပ္ငန္းရွင္မ်ား ႏွင့္ ေဆြးေႏြးရာ၌ ထည့္သြင္းဖိတ္ ၾကားခဲ့၏။
ထိုအခ်ိန္က အေမရိကန္တြင္ စီးပြားပ်က္ဂယက္႐ိုက္ခတ္စဥ္မွာ အလုပ္သမားမ်ား ခန္႔အပ္ၿပီး အလုပ္ေပးႏုိင္ေသာ Hissho ဆူရွီလုပ္ငန္းရွင္သူေဌး ဦးဖိလစ္ ေမာင္ကို သမၼတကေတာ္ မီရွဲလ္ အိုဘားမားကိုယ္တုိင္က ဖိတ္ၾကားခဲ့ျခင္းျဖစ္ပါသည္။ ယေန႔မွာ အလုပ္သမားေလးရာေက်ာ္ရွိ ေနေသာ Hissho ဆူရွီလုပ္ငန္း ပိုင္ရွင္ ဦးဖိလစ္ေမာင္က အေမ ရိကန္ႏုိင္ငံ၌ ဆူရွီလုပ္ငန္းကို စတင္လုပ္ကိုင္စဥ္က အမ်ားသူ ငါလို ဆူရွီအလုပ္သမားတစ္ဦး သာျဖစ္ခဲ့သည္ဟုဆိုသည္။
‘‘ကြၽန္ေတာ္ ၁၉၈၉ ခုႏွစ္မွာ ရန္ကုန္က ထြက္လာပါတယ္။ ျမန္မာျပည္မွာ ဓာတုေဗဒအဓိက နဲ႔ ေနာက္ဆံုးႏွစ္မၿပီးခင္ ထြက္ခဲ့ တာပါ။ မိဘေတြကလည္း ေျပ လည္တဲ့သူေတြမဟုတ္ဘူး။ ဘဝ အစမွာေတာ့ ေတာ္ေတာ္႐ုန္းခဲ့ရ ပါတယ္။ အလုပ္လုပ္ရင္း ေငြစုၿပီး မွ ကြၽန္ေတာ့္မွာရွိတဲ့ေငြေလးနဲ႔ ဒီကုမၸဏီကိုစခဲ့ရတာပါ’’
အေမရိကန္၌ ဂ်ပန္လူမ်ဳိး မ်ား ဆူရွီလုပ္ငန္း စတင္လုပ္ကိုင္ ခဲ့စဥ္က ဂ်ပန္ဆူရွီဆုိင္ပံုေပါက္ ေအာင္ အေမရိကန္ေရာက္ အာရွတိုက္သားမ်ားကို ဆူရွီဆိုင္ဝန္ ထမ္းမ်ားအျဖစ္ စတင္ခန္႔အပ္ ခဲ့ရာမွ ျမန္မာမ်ား ဆူရွီလုပ္ ငန္းသို႔ေရာက္ရွိလာခဲ့ျခင္းျဖစ္ သည္။ အျခားအာရွတုိက္သား မ်ားထက္စာလွ်င္ ျမန္မာမ်ားက ဆူရွီလုပ္ငန္းမွာ စိတ္ရွည္ ဇြဲေကာင္းၾကသည္။ အေမရိကန္ သို႔ တဖြဲဖြဲေရာက္လာေနေသာ ျမန္မာႏုိင္ငံမွ ဒုကၡသည္မ်ား အတြက္လည္း အေမရိကန္ႏုိင္ငံ မွာ အသားမက်ေသးမီ ဆူရွီ အလုပ္က ဝင္ေရာက္လုပ္ကိုင္ ရန္အေကာင္းဆံုးလုပ္ငန္းတစ္ခုျဖစ္ လာပါသည္။ အခ်ဳိ႕ကေတာ့ အေမရိကန္ႏုိင္ငံတြင္ ေနထုိင္သည္မွာ ႏွစ္ေပါင္းမ်ားစြာၾကာလာေသာ္ လည္း ဆူရွီအလုပ္ကိုပင္ စြဲၿမဲလုပ္ ကိုင္ေနသူမ်ားလည္းရွိပါသည္။
‘‘အေမရိကကိုေရာက္လာ ရင္ ေက်ာင္းတက္ဖို႔ အသက္က လည္းႀကီး အဂၤလိပ္စာလည္းသိပ္ မရေသးခင္ ဒီလိုပဲနီးစပ္ရာဆူရွီ ဆိုင္ဝင္ၾကတာပဲ။ ေလးငါးႏွစ္ ၾကာေတာ့ တျခားအလုပ္ေျပာင္း ခ်င္လည္းေျပာင္း၊ မေျပာင္း လည္း ကိုယ္ပိုင္ဆုိင္ေထာင္ၾက တယ္’’ဟု ဖေလာ္ရီဒါတြင္ ဆူရွီ ဆုိင္ခြဲႏွစ္ခု ဖြင့္လွစ္ထားသည့္ ကိုထြန္းလင္းက ေျပာပါသည္။
ျမန္မာလူမ်ဳိး ေတာ္ေတာ္ မ်ားမ်ားက ဆူရွီဆုိင္ေတြပိုင္လာ ၾကသည့္အတြက္လည္း ျမန္မာ ရွိရာျမန္မာစုၿပီး ဆူရီွလုပ္ငန္းမွာ ျမန္မာေတြပိုမ်ားလာၾကသည္။ တခ်ဳိ႕ကေတာ့ မိသားစုလုပ္ငန္း လိုလုပ္ကိုင္ၾကသည္။ ဆူရွီဆုိင္ မွာ တစ္ေန႔ ၈ နာရီခန္႔အလုပ္ လုပ္ရသည့္ အလုပ္သမားတစ္ဦး လွ်င္ စရိတ္ၿငိမ္းေဒၚလာတစ္ ေထာင့္ငါးရာ၊ ႏွစ္ေထာင္ စသည္ ျဖင့္ ကြၽမ္းက်င္မႈအလုိက္လခေပး ၾကရသည္။ တခ်ဳိ႕က ဂ်ပန္ဆူရွီ ကုမၸဏီႀကီးမ်ား၏ လက္ခြဲဆုိင္ပံု စံျဖင့္ အလုပ္လုပ္ၾကသည္။ ဆုိင္ ပိုင္ျဖစ္ဖို႔အတြက္ကလည္း ထို ကုမၸဏီႀကီးမ်ားထံတြင္ ေဒၚလာ ေျခာက္ေသာင္းခန္႔ေပးၿပီး လုပ္ ပိုင္ခြင့္ရယူရသလို လိုအပ္ေသာ ဆူရွီလိပ္နည္းသင္တန္းမ်ား လည္း တက္ၾကရသည္။ အစား အေသာက္ဆူရွီျပင္ဆင္မႈႏွင့္ပတ္ သက္ၿပီး ကုမၸဏီ၏ စည္းမ်ဥ္း၊ စည္းကမ္းမ်ားကိုလည္း လုိက္နာ ၾကရသည္ဟု ကိုထြန္းလင္းက ရွင္းျပသည္။
‘‘ဆူရွီလုပ္ငန္းက ပင္ပန္း တယ္။ လူအင္အားသိပ္စိုက္ရ တာ။ ေနရာကလည္း စကားေျပာ တယ္။ ေနရာေကာင္းလို႔ေပါက္ သြားရင္ စားေပေရာ့ပဲ။ ဒါေၾကာင့္ ျမန္မာေတြကလည္း တစ္ဆုိင္ၿပီး ရင္ ပင္ပန္းေပမယ့္ ေနာက္တစ္ ဆုိင္ထြက္ခ်င္ၾကတယ္’’
ဆူရွီကလူႀကိဳက္မ်ားေသာ အစားအစာတစ္ခုျဖစ္လာသည့္ အတြက္ ဂ်ဳိင္ရင့္ (Giant)ႏွင့္ ဝက္ ဂမနစ္(Wegmans)ကဲ့သို႔ အေမ ရိကန္ကုန္တုိက္ဆုိင္ႀကီးမ်ားမွာ ပင္ ဆူရွီေကာင္တာမ်ားကို သီး သန္႔ထားၿပီး ေရာင္းခ်လာရ သည္။ အေမရိကန္ရွိ လူခ်မ္းသာ မ်ား ေဈးဝယ္ေလ့ရွိသည့္ ဝက္ ဂမန္ကုန္တုိက္က ဆူရွီေကာင္ တာအမ်ားစုတြင္ေတာ့ ျမန္မာ ျပည္က ေရာက္လာေသာ ခ်င္း တုိင္းရင္းသားအမ်ားစုက ဝင္ ေရာက္လုပ္ကိုင္ေနသည္။ ခ်င္း လူမ်ဳိးတို႔က ဝက္ဂမန္ကုန္တုိက္ မွာ အလုပ္ႀကိဳးစားသူဆူရွီလုပ္ သားမ်ားအျဖစ္ သတင္းေမႊးပါ သည္။
‘‘ကြၽန္ေတာ္တို႔ ဝက္ဂမန္မွာ ျမန္မာျပည္က လူေတြကိုပဲခန္႔ တယ္။ အဂၤလိပ္စကားေတာ့ မတတ္ၾကဘူး။ ဘာသာျပန္နဲ႔ အလုပ္ခန္႔ရတယ္၊ စကားေျပာရ တယ္။ ဒါေပမဲ့ အလုပ္သိပ္ႀကိဳး စားတယ္၊ နာခံတယ္၊ ႐ိုးသား တယ္’’ဟု ေမရီလန္းျပည္နယ္ ေလာ္ရယ္ၿမိဳ႕ ဝက္ဂမန္႐ံုးခ်ဳပ္ မွ အလုပ္သမားဆိုင္ရာ မန္ေန ဂ်ာေတာ္မီက ေျပာၾကားသည္။
တီးတိန္ၿမိဳ႕နယ္ရွိ ရြာမွ ေတာင္ယာလုပ္ကိုင္လာသူ ခ်င္း တုိင္းရင္းသူ ေညာင္လန္းက်ိန္က ဆူရွီထမင္းလိပ္အတြက္ ဟင္းသီး ဟင္းရြက္မ်ားကို ဒါးျဖင့္ျဖတ္ ေတာက္ရသည့္အလုပ္က ဘာမွ မပင္ပန္းဟု ဆုိပါသည္။
‘‘တစ္နာရီကို ၁၀ ေဒၚလာ ရတယ္။ တစ္ေန႔ ရွစ္နာရီ။ ပိတ္ ရပ္ဆိုရင္ပိုရတယ္။ က်န္းမာေရး အာမခံလည္းေပးတယ္။ အစား လည္းေကြၽးတယ္ေနာ္။ သိပ္ ေကာင္းပါတယ္။ ဝက္ဂမန္က အျပင္ဆိုင္ေတြထက္ ပိုအက်ဳိးခံ စားခြင့္ရွိတယ္’’
ဆူရွီလုပ္ငန္းမ်ားမွာ အေမရိ ကန္တြင္ မ်ားစြာရွိသည့္အတြက္ ေအာင္ျမင္ေသာလုပ္ငန္းစုႀကီး တစ္ခုျဖစ္ရန္ သိပ္မလြယ္ကူပါဟု ဆူရွီ လုပ္ငန္းလုပ္ကိုင္ေနသည္မွာ (၁၃)ႏွစ္ခန္႔ရွိေနၿပီျဖစ္ေသာ ဦးဖိ လစ္ေမာင္က ဆုိသည္။ ၎က သြားရင္းလာရင္းျဖင့္ အေမရိ ကန္မွ ေအာင္ျမင္ေနေသာစီးပြား ေရးလုပ္ငန္းေတြကို ေလ့လာ သည္။ ဘဝတူအာရွလုပ္ငန္းရွင္ ေတြကိုလည္း သူေလ့လာခဲ့ရ သည္။ အားလံုး၏ အားသာခ်က္၊ အားနည္းခ်က္ေတြကို ေလ့လာ ၿပီးမွ အေကာင္းဆံုးစနစ္မ်ားကို က်င့္သံုးခဲ့ျခင္းျဖစ္ပါသည္။
‘‘ကြၽန္ေတာ္က ကြၽန္ေတာ့္ ဆူရွီေတြရဲ႕ အရည္အေသြးကို ထိန္းပါတယ္။ အလုပ္လုပ္သူေတြ ကိုလည္း ေပ်ာ္ေအာင္ထားတယ္။ ကြၽန္ေတာ့္အလုပ္သမားေတြကို အခ်က္ ၁၁ ခ်က္သတ္မွတ္ေပး ထားၿပီး အဲဒါေတြနဲ႔ကိုက္ညီ ေအာင္ ေနခုိင္းပါတယ္။ အဲဒီ အထဲမွာ သူမ်ားတကာေတြဆီက ေကာင္းတာေတြကို အတုယူဖို႔နဲ႔ ၾကင္နာသနားတတ္ဖို႔ ဆုိတာ လည္းပါတယ္’’
အေမရိကန္မွ ျမန္မာဆူရွီ သမားမ်ား၊ ဆူရွီလုပ္ငန္းရွင္ သူေဌးမ်ားတြင္ ရယ္စရာေကာင္း ေသာအခ်က္တစ္ခုရွိသည္။ သူ တုိ႔က ဆူရွီႏွင့္သာ စီးပြားျဖစ္ေန ၾကသည္။ အလုပ္လုပ္ေနၾက သည္။ ဆူရွီကိုေတာ့ သူတုိ႔ မႀကိဳက္ၾက။ သို႔ေသာ္ ဦးဖိလစ္ ေမာင္ကေတာ့ တကယ္ဆူရွီ ႀကိဳက္တာပါဟု ေျပာပါသည္။
‘‘ကြၽန္ေတာ္ကေတာ့ ဆူရွီကို တကယ္ႀကိဳက္တာပါဗ်ာ။ ဆူရွီ ထဲမွာမွ ဆလာမီဆိုတဲ့ ငါးအစိမ္း နဲ႔လုပ္ထားတဲ့ဟာ ျမန္မာလိုသံ ပျခဳပ္လုိ႔ေခၚမလား။ အဲဒါေတြနဲ႔ လုပ္တဲ့ ဆူရွီေတြကို ကြၽန္ေတာ္ပို ႀကိဳက္ပါတယ္’’
အေမရိကန္ရွိ ျမန္မာဆူရွီ လုပ္ငန္းရွင္ကို အေမရိကန္ သမၼတကပင္ ေခၚေတြ႕ရသည္ အထိ ေအာင္ျမင္သလို ဆူရွီလုပ္ ငန္းတြင္ ဝင္ေရာက္လုပ္ကုိင္ေန ေသာ ျမန္မာလူမ်ဳိးဆူရွီလိပ္ သူ တုိ႔၏ လက္ရာကလည္း မူရင္း ဂ်ပန္လူမ်ဳိးမ်ားႏွင့္ပင္ ယွဥ္ႏုိင္ေန ပါၿပီဟု ကိုထြန္းလင္းက ေျပာ သည္။ စားသံုးသူအႀကိဳက္တစ္ ေန႔ထက္တစ္ေန႔ အဆန္းထြင္ ဆန္းသစ္ထားေသာဆူရွီလက္ရာ မ်ားကို သူ႔ဆုိင္က ျမန္မာဆူရွီ သမားမ်ားက ေကာင္းေကာင္း လိပ္တတ္ၿပီဟု ဆုိပါသည္။
‘‘ေဘာ္စတြန္႐ိုးလ္လား၊ ကာ လီဖိုနီးယားအက္လစကား႐ိုးလ္ လား ကြၽန္ေတာ့္ဆုိင္မွာ ျမန္မာ ေတြက အလွဆံုးလိပ္တတ္တယ္။ ေနာက္ဆုိရင္ ဆူရွီဆိုတာ ဂ်ပန္ ေတြလုပ္တယ္ဆိုတာ ပံုျပင္ ေတာင္ျဖစ္သြားဦးမယ္’’
Aye Chan Mon# Credit To :7Day News Journal
https://www.facebook.com/excellencemedia
Post a Comment