ေႏြရာသီပူျပင္းမႈကို (ေအးျမခ်ိဳ ၿမိန္တဲ့ အရသာနဲ႔) ေလ်ာ့ပါးေစတဲ့ အသီးကေတာ့ ဖရဲသီးပဲျဖစ္ပါတယ္။ ဖရဲသီးမွာ အပူဒဏ္ကိုေလ်ာ့ပါးေစ႐ံု သာမက ေသြးဖိအားကိုပါေလ်ာ့က်ေစတဲ့ အာနိသင္ရွိေနတဲ့ အေၾကာင္းကိုေတာ့ Florida State University့ က သုေတသီေတြက ေလ့လာသုေတ သန ျပဳႏိုင္ခဲ့ပါတယ္။
ဖရဲသီးမွာပါ၀င္တဲ့ အာနိသင္ေတြဟာ ေသြးလႊတ္ေၾကာမႀကီးနဲ႔ ႏွလံုးအေပၚ သက္ေရာက္ေနတဲ့ ဖိအားေတြ ကို ေလ်ာ့က်ေစႏိုင္တယ္လို႔ Florida State University႔ မွ တြဲ ဖက္ပါေမာကၡ Arturo Figueroa က ရွင္းျပခဲ့ပါတယ္။ Arturo ရဲ႕ ၁၂ ပတ္ၾကာ သုေတသနမွာ သက္လတ္ပိုင္း အ၀လြန္ေနတဲ့ အမ်ိဳးသား၊ အမ်ိဳးသမီး ၁၃ ဦးပူးေပါင္းပါ၀င္ခဲ့ၿပီး ၎တို႔အားလံုးဟာ ေသြးတိုးေရာဂါရွိသူမ်ားျဖစ္ပါတယ္။ ပါ၀င္သူေတြကို အုပ္စုႏွစ္ခုခြဲခဲ့ၿပီး တစ္စုကို အာနိသင္မဲ့ေဆး၀ါး (placebo) တုိက္ေကၽြး ခဲ့ၿပီးတစ္စုကို ဖရဲသီးရဲ႕ ပါ၀င္ပစၥည္း ေတြျဖစ္တဲ့ L- citruline ႏွင့္ L-arginine ့ေတြကို စားသံုးေစခဲ့ပါတယ္။
သုေတသနကာလ အဆံုးမွာေတာ့ ရလဒ္မ်ားကို ႏႈိင္းယွဥ္ခဲ့ပါတယ္။ ဖရဲသီးရဲ႕ပါ၀င္ပစၥည္းေတြကို မွီ၀ဲထားတဲ့အုပ္စုမွာ ေသြးလြတ္ေၾကာ နဲ႔ အျခားေသြးေၾကာငယ္ေတြက ဖိအားေတြက်ဆင္းတာကို ေတြ႕ရွိရေပမယ့္ က်န္အုပ္စုမွာေတာ့ သိသိသာသာေျပာင္းလဲမႈေတြ မေတြ႕ရွိခဲ့ရပါဘူး။ ““ေႏြရာသီမွာေပါေပါမ်ားမ်ားရရွိၿပီး အပူဒဏ္ကို သက္သာေစတဲ့ ဖရဲသီးဟာ ခ်ိဳျမတဲ့ အရသာရွိတဲ့ အျပင္ ေသြးတိုးက်ဆင္းတယ္ဆိုတာ ကို မိမိတို႔ေဖာ္ထုတ္ႏိုင္ခဲ့တယ္”” လို႔ Arturo Figueroa ႔က ေျပာၾကားထားပါတယ္။
ဒီသုေတသနကို American Journal of Hypertension မွာ ေဖာ္ျပထားပါတယ္။
ၿငိမ္ေအး
ref: PTI
Aye Chan Mon# Credit To : Health Updates Journal
မိတ္ေဆြဒီလင္႔ https://www.facebook.com/excellencemediaကလစ္ေလးတခ်က္ႏွိပ္လိုက္ရုံျဖင္႔ သတင္းအစုံကို ဖတ္ရမွာပါ ႏိုပ္ဘို႔မေမ႔နဲ႔ေနာ္
Post a Comment