0

ဥစားသံုးျခင္းအတြက္ အၾကံျပဳခ်က္ကုိ ကြ်မ္းက်င္သူမ်ားက တင္ျပထား
ယေန႔အခါတြင္ ၾကက္ငွက္တုပ္ေကြးႏွင့္စပ္လ်ဥ္း၍ အထူးသတိျပဳၾကရန္ လုိအပ္ေသာ အေျခအေနတြင္ အဆုိပါေဘးအႏၱရာယ္ကုိ ေရွာင္ရွားႏုိင္ရန္အတြက္ ၾကက္ငွက္မ်ားႏွင့္ ယင္းတုိ႔၏ ဥမ်ားကုိ လံုး၀ဥႆံု က်က္ေအာင္ခ်က္ျပီးမွ စားသံုးၾကဖုိ႔ အစားအစာကြ်မ္းက်င္သူမ်ားက အၾကံျပဳထားၾကသည္။ မခ်က္ျပဳတ္ရေသးေသာ ဥမ်ားႏွင့္ ၾကက္ဘဲငွက္တုိ႔သည္ ဗုိင္းရပ္စ္ပုိးမ်ားကုိ လူသားမ်ားသုိ႔ ကူးစက္ေစကာ ဒုကၡေရာက္ေစရာ၌ အထူးသျဖင့္ Salmonella အစားအဆိပ္ျဖစ္ျခင္းႏွင့္ အလားတူၾကက္ငွက္တုပ္ေကြးေရာဂါမ်ားကုိ ကူးစက္ခံစားေစတတ္သည္ဟု ယူဆၾကသည္။ သုိ႔ေသာ္ ထုိးၾကက္ငွက္ႏွင့္ဥမ်ားကုိ လံုး၀က်က္ေအာင္ ခ်က္ျပဳတ္စားပါက ထုိအႏၱရာယ္မ်ားမွ ေရွာင္းရွားႏုိင္မည္ျဖစ္ျပီး အနည္းငယ္မွ်ပင္ ဒုကၡေရာက္မည္ မဟုတ္ပါ။

အေထြေထြ အဏုဇီ၀ေဗဒအဖြဲ႔မွ ပါေမာကၡ Hugh Permington က ၾကက္ငွက္တုပ္ေကြး ဗုိင္ရပ္စ္ပုိးသည္ အသက္ရွင္လ်က္ရွိေသာ ၾကက္ငွက္မ်ားမွ ကူးစက္ေစႏုိင္ေၾကာင္း၊ စားသံုးရန္ျပဳျပင္ထားသည့္ အသားမ်ား၊ အထူးသျဖင့္ ဥမ်ားတြင္ ဤဗုိင္းရပ္စ္မ်ား မရွိေၾကာင္း ေျပာၾကားသည္။ H5N1 ဗုိင္းရပ္စ္ပုိးသည္ ၾကက္ငွက္တုပ္ေကြး ဗုိင္းရပ္စ္ပုိးျဖစ္ကာ ၂၀၀၃ ခုႏွစ္မွစတင္၍ အာရွတုိက္တြင္ အနည္းဆံုး လူ(၆၀)ဦးခန္႔ ေသဆံုးေစခဲ့သည္။

လူသားမ်ားသည္ ၾကက္ငွက္တုပ္ေကြးေရာဂါကုိ ေရာဂါပုိးရွိေနေသာ ၾကက္ငွက္မ်ားႏွင့္ နီးကပ္စြာေနျပီး ကူးစက္ခံခဲ့ၾကရသည္။ ၾကက္ငွက္မ်ားသည္ ဤဗုိင္းရပ္စ္ပုိးပါေသာ က်င္ၾကီးမ်ားကုိ စြန္႔ခဲ့ရာမွ အဆုိပါက်င္ၾကီးမ်ားသည္ ေျခာက္ေသြး၍ အမႈန္႔ျဖစ္ကာ ေလထဲတြင္ ပ်ံ႕ႏွံ႔ျပီး လူမ်ားအသက္ရွဴလမ္းေၾကာင္းမွတစ္ဆင့္ ကူးစက္ၾကသည္။ သုိ႔အတြက္ ေမြးျမဴေရး ျခံမ်ားပတြင္ လုပ္ေသာ လုပ္သားမ်ားႏွင့္ လူအမ်ားစားသံုးရန္ အသားျပဳျပင္ထုတ္လုပ္ေသာ လုပ္သားမ်ားတြင္ ဤဗုိင္းရပ္စ္ပုိးေၾကာင့္ ၾကက္ငွက္တုပ္ေကြးေရာဂါ ကူးစက္ႏုိင္ပါသည္။ မည္သုိ႔ဆုိေစ ကမၻာ့က်န္မားေရးအဖြဲ႔က လူအမ်ား စားသံုးမည့္ မည္သည့္အသားမ်ားကုိမဆုိ လံုး၀စိတ္ခ်ရေစရန္ အနည္းဆံုး ၇၀ စင္တီဂရိတ္ျဖင့္ အပူခ်ိန္ေပးကာ ခ်က္ျပဳတ္ၾကရန္ တုိက္တြန္းထားသည္။
ဥမ်ားကုိလည္း လံုး၀ဥႆံုက်က္ေအာင္ စီမံခ်က္ျပဳတ္ရန္လည္း လုိအပ္ပါသည္။

Aye Chan Mon# Credit To :နည္းစနစ္က်က်အေတြးအေခၚ
မိတ္ေဆြဒီလင္႔ https://www.facebook.com/excellencemediaကလစ္ေလးတခ်က္ႏွိပ္လိုက္ရုံျဖင္႔ သတင္းအစုံကို ဖတ္ရမွာပါ ႏိုပ္ဘို႔မေမ႔နဲ႔ေနာ္

Post a Comment

 
Top