0


Written by - သန္းထိုက္(သာေကတ)

သတင္းစာမ်ားတြင္ ရန္ကုန္ၿမိဳ႕ေတာ္ စည္ပင္မွ စားသံုးသူမ်ား၏ အစာအာဟာရဆိုင္ရာ ေဘးကင္းလံုျခံဳေရးအတြက္ လိုက္လံ ေဆာင္ရြက္ေနေၾကာင္း ဖတ္ရသည္။ ရန္ကုန္ၿမိဳ႕သာမက တစ္ႏိုင္ငံလံုးရွိ စားသံုးသူ ေဘးကင္းလံုျခံဳေရး လိုအပ္ပါသည္။

လူသားတို႔၏ အသက္သည္ ကံ၊ စိတ္၊ ဥတု၊ အာဟာရ ညီညြတ္မွ်တမႈေပၚတြင္ တည္မွီသည္။ ထိုေဆး၀ါးထဲမွ တစ္ခုခု ခ်ဳိ႕ယြင္းအားနည္းပါက က်န္းမာေရးကို ထိခိုက္လာမည္။ ပ်က္စီးပါက အသက္အႏၲရာယ္ကို ထိခိုက္သည္အထိ ရွိႏိုင္သည္။ ကြၽန္ေတာ္တို႔ လူသားမ်ားသည္ သဘာ၀ပတ္၀န္းက်င္ ရာသီဥတု အစာအာဟာရႏွင့္ ေရတို႔ကို စပ္ဆက္မီွခို၍ ရွင္သန္က်န္းမာေအာင္ ေနထိုင္ၾကရသည္။ ဘ၀ ရပ္တည္ေရးအတြက္ အခ်ိန္ႏွင့္အမွ် ႐ုန္းကန္ လႈပ္ရွားေနရမႈေၾကာင့္ လူသားတို႔၏ စိတ္ေရာကိုယ္ပါ ပင္ပန္းႏြမ္းနယ္ျခင္းႏွင့္ ကိုယ္ခံစြမ္းအား က်ဆင္းျခင္းတို႔ ခံစားရသည္။ က်န္းမာၾကံ့ခိုင္ သန္စြမ္းေရးႏွင့္ ကိုယ္ခံစြမ္းအားေကာင္းရန္ မိမိစားေသာက္ေသာ အစာအာဟာရသည္ အေရးႀကီးပါသည္။ ကံမွတစ္ပါး က်န္သံုးပါး ညီညြတ္မွ်တေအာင္ သတိ၊ ဥာဏ္ပညာတို႔ျဖင့္ ထိန္းသိမ္းေစာင့္ေရွာက္ရပါသည္။ လံုျခံဳစိတ္ခ်ရ၍ အာဟာရျပည့္၀ေသာ အစားအစာမ်ားကို စားသံုးႏိုင္ရန္ အေရးႀကီးပါသည္။
ထိုအစားအစာမ်ား ရရွိအားကိုးႏိုင္ေသာ ေနရာသည္ ေစ်းမ်ားျဖစ္သည္။ ေငြေရးေၾကးေရးအတြက္ အေရးပါေသာ ေနရာသည္ ဘဏ္မ်ားျဖစ္သလို ႏိုင္ငံသားမ်ား အသက္ရွင္ က်န္းမာေရးအတြက္ ေစ်းမ်ားသည္ အာဟာရဘဏ္မ်ားဟု ဆိုႏိုင္ပါသည္။

အာဟာရဆိုသည္မွာ သက္ရွိလူသားတို႔ အသက္ရွင္ က်န္းမာသန္စြမ္းေရးအတြက္ လိုအပ္ေသာ ဇီ၀ကမၼဆိုင္ရာ ဓာတ္ပစၥည္းမ်ား ျဖစ္သည္။ ထိုအာဟာရအား ခႏၶာကိုယ္မွ လိုသည္ကို သံုးစြဲ၍ မလိုသည္ကို စြန္႔ပစ္ျခင္း လုပ္ေဆာင္သည္။ ႏုိင္ငံသားမ်ား အာဟာရခ်ဳိ႕တဲ့ျခင္း၊ အစာေၾကာင့္ ေဆးမျဖစ္ဘဲ ေဘးျဖစ္ေစျခင္း၊ ေရာဂါျဖစ္ေစျခင္းတို႔သည္ စီးပြားေရး၊ လူမႈေရး၊ က်န္းမာေရး၊ ပညာေရးတို႔အတြက္ ဆိုးက်ဳိးမ်ား ရရွိေစပါသည္။ ႏိုင္ငံသားမ်ား ထိခိုက္သလို ႏုိင္ငံအတြက္ လုပ္အားစြမ္းအင္ ခ်ည့္နဲ႔ေစျခင္းႏွင့္ က်န္းမာေရး ေစာင့္ေရွာက္မႈ ၀န္ထုပ္၀န္ပိုးကို ျဖစ္ေစပါသည္။

ထို႔ေၾကာင့္ အာဟာရဘဏ္ေခၚ ေစ်းမ်ား၏ အခန္းက႑ကို နားလည္သိရွိ၍ လံုျခံဳစိတ္ခ်ရၿပီး အာဟာရျပည့္၀ေသာ အစာျဖန္႔ျဖဴးေပးရာ ေနရာတစ္ခုျဖစ္ေအာင္ သက္ဆိုင္သူမ်ား အားလံုး ႀကိဳးစားလုပ္ေဆာင္ဖို႔ လိုအပ္ပါသည္။ သို႔မွသာ ႏုိင္ငံ တည္ေဆာက္ေရးအတြက္ အေရးပါေသာ လူ႔စြမ္းအား အရင္းအျမစ္ကို ရရွိႏုိင္လိမ့္မည္။

အစားအစာကို ေယဘုယ်အားျဖင့္ သံုးမ်ဳိးခြဲႏိုင္ပါသည္။ ဆန္၊ ဆီ၊ ဆား၊ င႐ုတ္၊ ၾကက္သြန္ကဲ့သို႔ေသာ ကုန္မ်ဳိးစံုအပိုင္း ဟင္းသီးဟင္းရြက္ႏွင့္ အသီးအႏွံမ်ားက တစ္ပိုင္း၊ အသားငါးႏွင့္ ဥတို႔က တစ္ပိုင္းျဖစ္သည္။ အစားအစာတစ္ခု လံုျခံဳစိတ္ခ်ရမႈ (Safety of Foods) သည္ စတင္ ထုတ္လုပ္သည့္ အဆင့္၊ သိုေလွာင္ သယ္ေဆာင္သည့္အဆင့္၊ ထုပ္ပိုး ေရာင္းခ်သည့္ အဆင့္တို႔ေပၚ မူတည္သည္။ ထုတ္လုပ္ျခင္း၊ သိုေလွာင္ျခင္း၊ ေရာင္းခ်ျခင္း စသည့္ တစ္ပိုင္းပိုင္းတြင္ ေသာ္လည္းေကာင္း၊ အားလံုးတြင္ ေသာ္လည္းေကာင္း၊ မသန္႔ရွင္းျခင္း၊ ပိုးမႊားအႏၲရာယ္ ထိေတြ႕ျခင္း၊ မသမာမႈတို႔ျဖင့္ ျပဳျပင္ ေရာင္းခ်ျခင္းတို႔ရွိပါက ထိုအစာသည္ လံုျခံဳစိတ္ခ်ရမႈ ျပည့္စံုမည္ မဟုတ္ပါ။ အစားအစာ အားလံုးသည္ ေရာဂါပိုးမႊားႏွင့္ အဆိပ္အေတာက္မွ လြတ္ကင္းမႈ (Freefrom Pathogens) ျဖစ္ဖို႔ အေရးႀကီးပါသည္။အစာတစ္ခုကို အတုအပ ျပဳလုပ္ျခင္း၊ ေရာေႏွာ ျပဳျပင္ျခင္း၊ ဓာတုပစၥည္းႏွင့္ အႏၲရာယ္ရွိေသာ ပစၥည္းမ်ား အသံုးျပဳ၍ အသြင္ေျပာင္းျခင္း၊ လွည့္ျဖား ေရာင္းခ်ျခင္းမ်ား မလုပ္သင့္ပါ။ အစားအစာ ထုတ္လုပ္ရာေနရာျဖစ္ေသာ အသီးအႏွံ စိုက္ခင္းမ်ားသည္ ဓာတ္ေျမၾသဇာ၊ ပိုးသတ္ေဆးႏွင့္ အျခားဓာတုေဗဒ ပစၥည္းမ်ားေၾကာင့္ အစာကို အႏၲရာယ္ ျဖစ္ေစႏိုင္သည္။ အာဟာရတန္ဖိုး ေလ်ာ့က်ေစႏိုင္သည္။ အထြက္တိုးရန္၊ ႀကီးထြားရန္၊ ေရာင္းပန္းလွရန္ ဆိုသည့္ မိမိကိုယ္က်ဳိးစီးပြားကို ျဖစ္ေစေသာ္လည္း စားသံုးသူ က်န္းမာေရးအတြက္ လိုအပ္ေသာ အာဟာရႏွင့္ လံုျခံဳစိတ္ခ်ရမႈကို ထိခိုက္ေစႏုိင္ပါသည္။ အခန္႔မသင့္လွ်င္ အစာအဆိပ္သင့္ျခင္း (Food poisoning) ပင္ ျဖစ္တတ္သည္။

အစားအစာ ထုတ္လုပ္ရာ လမ္းေၾကာင္းအဆင့္ဆင့္ (Processing Line) သည္ လံုျခံဳစိတ္ခ်ရေသာ ထုတ္လုပ္ျပင္ဆင္မႈမ်ား ျဖစ္သင့္သည္။ ေကာင္းမြန္ေသာ စက္ကိရိယာ၊ ေနရာထိုင္ခင္းႏွင့္ ပိုးမႊားကင္းစင္သည့္ လုပ္ငန္းစဥ္မ်ား (Good Manufacturing and good higiene practices) ျဖစ္ဖုိ႔ လိုပါသည္။ အသားငါးမ်ားသည္ ေရာဂါပိုး ကူးစက္ခံရမႈ အေျခအေနပိုမ်ားၿပီး ထုတ္လုပ္သူ၊ ကိုင္တြယ္စားသံုးသူတို႔ကို ေရာဂါကူးစက္ျခင္း၊ အစာအဆိပ္သင့္ျခင္း ျဖစ္ေစရန္ အခြင့္အလမ္း ပိုမ်ားႏုိင္ပါသည္။ ထို႔ေၾကာင့္ အသားတစ္ခု ထုတ္လုပ္ရာတြင္ ပိုးမႊားအႏၲရာယ္ကင္းမႈ အေနအထား (Higiene Standard in Meat Plants) ေကာင္းရန္ လိုပါသည္။ လံုျခံဳ စိတ္ခ်ရေသာ အသားတစ္ခု ျဖစ္ေစရန္ အသားစစ္ေဆးျခင္း (Meat inspection) ျပဳလုပ္ရပါမည္။

ေနာက္ဆံုး အဆင့္အေနျဖင့္ အစားအစာမ်ားသည္ ေစ်းမ်ားသို႔ ေရာက္ရွိလာမည္။ ေစ်းေရာင္းသူမ်ားသည္ မိမိအသက္ေမြး၀မ္းေက်ာင္းအလုိ႔ငွာ ျဖစ္ေသာ္လည္း မိမိအလုပ္သည္ ကုသိုလ္လည္းရ ၀မ္းလည္း၀ေစသည့္ အလုပ္ျဖစ္ေၾကာင္း သေဘာေပါက္ ခံယူတတ္ဖို႔ လိုပါသည္။ေငြေၾကးႏွင့္ ဖလွယ္ျခင္း ျဖစ္ေသာ္လည္း မိမိေရာင္းခ်ေသာ အစားအစာတစ္ခုသည္ စားသံုးသူအက်ဳိးကို ရည္ရြယ္၍ ေစတနာေကာင္းျဖင့္ ေရာင္းခ်ပါက ကုသိုလ္လည္း ရသည္။ ၀မ္းလည္း၀သည္။ ေစ်းေရာင္းျခင္း အလုပ္သည္ အေရးမပါ ေသးငယ္သည္ဟု မွတ္ယူမထားဘဲ တိုင္းျပည္ႏွင့္ လူမ်ဳိးအတြက္ အေရးပါေသာ အလုပ္တစ္ခု လုပ္ေနျခင္းျဖစ္ေၾကာင္း နားလည္ခံယူေစ ခ်င္ပါသည္။

ေစ်းေရာင္းျခင္းျဖင့္ ႏိုင္ငံတည္ေဆာက္ေရးတြင္ တစ္ေထာင့္တစ္ေနရာမွ ပါ၀င္ေနသူမ်ားျဖစ္သည္။ မလွဴတတ္လွ်င္ ေစ်းေရာင္းဆိုသကဲ့သို႔ လူမ်ား အာဟာရျဖစ္ေရး၊ အသက္ရွင္ က်န္းမာေရးအတြက္ စိတ္ေစတနာ ေကာင္းထားပါက မိမိအတြက္ အာဟာရ ဒါနကုသိုလ္လည္း ရရိွပါမည္။ ေရာင္းသူ၊ ၀ယ္သူ အစားအစာႏွင့္ ေငြေၾကးသည္ အခ်ိန္တန္လွ်င္ ပ်က္စီးမည္။ သခၤါရ သေဘာအရ မျမဲေပ။ ျမဲသည့္အရာမွာ မေကာင္းမႈ ေကာင္းမႈ၊ အကုသိုလ္ ကုသိုလ္သာ က်န္ခဲ့မည္။ မေကာင္းမွန္း သိသိႏွင့္ ၀ိသမေလာဘေၾကာင့္ တမင္ရည္ရြယ္၍ ဖန္တီးေရာင္းခ်ၿပီး စားသံုးသူ ဆိုးက်ဳိးတစ္ခုခု ခံစားရလွ်င္ မိမိမွာ တာ၀န္ရွိ၍ အကုသိုလ္ အက်ဳိးခံစားရမည္ကို သတိထား ဆင္ျခင္သင့္သည္။

အသားမ်ားမွာ အေရျပားဆိုင္ရာ ေရာဂါ၊ အသက္႐ႈ လမ္းေၾကာင္းဆိုင္ရာ ေရာဂါ၊ အစာအိမ္ႏွင့္ အူလမ္းေၾကာင္းဆိုင္ရာ ေရာဂါမ်ား ရရွိေစႏိုင္သည္။ အဆီမ်ားေသာ အသားမ်ား၊ ေရာေႏွာဆီမ်ား၊ မႈိမ်ား၊ ဆိုးေဆးမ်ား ပါေသာ အစာသည္ ႏွလံုးႏွင့္ ေသြးေၾကာဆိုင္ရာ ေရာဂါႏွင့္ အသည္းေရာဂါမ်ား ျဖစ္ေစႏုိင္သည္။ ဗက္တီးရီးယား၊ ဗိုင္းရပ္စ္၊ သန္ေကာင္ႏွင့္ ကပ္ပါးေရာဂါမ်ား ရတတ္သည္။ ၾကက္ငွက္တုပ္ေကြး ေရာဂါႏွင့္ ၀က္တုပ္ေကြး၊ ၀က္နားရြက္ျပာ ေရာဂါ စသည္တို႔ကို သတိထားရမည္။ ေမြးျမဴထုတ္လုပ္သူ၊ စစ္ေဆးႀကီးၾကပ္သူ၊ ခြင့္ျပဳသူ၊ ေရာင္းခ်သူတို႔ေပၚ မူတည္၍ လံုျခံဳစိတ္ခ်ရေသာ အာဟာရျပည့္၀သည့္ အစားအစာျဖစ္လာမည္။

(Food Posioning) ေခၚ အစာအဆိပ္သင့္ျခင္း မၾကာခဏ ျဖစ္ေနသည္ကို ေတြ႕ရသည္။ လူတစ္ဦးမွ အမ်ားျဖစ္ေနၾကသည္။ ထိုျဖစ္စဥ္မ်ားသည္ မေတာ္ေလာဘေၾကာင့္ အသားငါးမ်ားကို မသန္႔ရွင္းသည့္ ေရထိုးျခင္း၊ ဓာတုေဗဒ ဆိုးေဆးသံုးစြဲျခင္း၊ ပိုးသတ္ေဆးႏွင့္ ဓာတ္ေျမၾသဇာကို စနစ္တက် သံုးစြဲမႈမရိွျခင္း၊ မလိုက္နာျခင္း၊ ဓာတုပစၥည္းျဖင့္ ၾကာၾကာခံရန္၊ ျမန္ျမန္ႀကီးထြား ရင့္မွည့္ရန္၊ ေရာင္းပန္းလွရန္ ျပဳျပင္စီမံေရာင္းခ်ျခင္း၊ ထုတ္လုပ္ျခင္းမွ ရရွိေစတတ္ပါသည္။ မိမိသံုးစြဲေသာ ပိုးသတ္ေဆးသည္ စားသံုးသူကို အႏၲရာယ္ျဖစ္ေစႏိုင္၍ သတိျပဳ သံုးစြဲသင့္ပါသည္။

ေလာေလာဆယ္ ငါးပိကိစၥကို ၾကည့္ပါက ဓာတ္ေျမၾသဇာ ပါမပါ စားသံုးသူကို အႏၲရာယ္ ျဖစ္ႏိုင္မျဖစ္ႏိုင္ အျငင္းပြားေနၾကသည္။ စားသံုးသူမ်ား စိုးရိမ္မႈေၾကာင့္ ငါးပိေစ်းကြက္ ထိခိုက္သည္ဟု ဆိုသည္။ လက္ငင္းအက်ဳိး ခံစားရသည္မွာ ငါးပိထုတ္လုပ္ ေရာင္းခ်သူမ်ား ျဖစ္သည္။ စားသံုးသူ ထိခိုက္မႈကို အတိအက် မသိေသးပါ။ မည္သို႔ပင္ဆိုေစ ကိုယ့္ႏိုင္ငံသားမ်ားသာ ထိခိုက္ နစ္နာၾကပါသည္။ ႏုိင္ငံသားမ်ား ထိခိုက္ေတာ့ ႏုိင္ငံအတြက္လည္း ဆက္ႏႊယ္ သက္ေရာက္ရပါသည္။

ေစ်းမ်ားတြင္ ေရေျမာင္းမ်ား ေရစီးေရလာ မေကာင္းျခင္း၊ ေရလွ်ံျခင္းေၾကာင့္ ေစ်း၀ယ္သူမ်ား ရႊံ႕ဗြက္မ်ား ေရဆိုးမ်ားၾကားတြင္ သြားေနၾကရသည္။ ရႊံ႕မ်ား၊ ေရဆိုးမ်ား၊ အမႈိက္မ်ား အလယ္မွာ ခ်ခင္းေရာင္းခ်ေသာ အစားအစာမ်ားသည္ သန္႔ရွင္းစင္ၾကယ္ဖို႔ ခက္လွသည္။ တစ္ခါတစ္ရံ ေစ်းမွျပန္လာပါက ေျခေထာက္မ်ား ယားယံလာတတ္သည္။ ေစ်းသည္၊ ၀ယ္သူ၊ စားစရာမ်ား ေန႔စဥ္ မသန္႔ရွင္းေသာ ပတ္၀န္းက်င္ႏွင့္ ထိေတြ႕ ဆက္ဆံေနရသည္။ အျခားေရာဂါ မျဖစ္ေသာ္လည္း အေရျပားႏွင့္ ၀မ္းပ်က္၀မ္းေလွ်ာေရာဂါမ်ား ရင္ဆိုင္ရႏုိင္သည္။ ေစ်းေရာင္းသူမ်ားလည္း သန္႔ရွင္းက်န္းမာဖို႔ လိုအပ္ပါသည္။ အခ်ဳိ႕ေစ်းမ်ားသည္ ေနာက္ေဖးလမ္းမ်ား၊ ေရဆိုးေျမာင္းမ်ားႏွင့္ နီးကပ္စြာ ရွိေနတတ္သည္။ ေခြး၊ ေၾကာင္၊ ငွက္၊ ယင္ေကာင္ မ်ားသည္ ေစ်းပိတ္ခ်ိန္တြင္ က်င္လည္ က်က္စားတတ္သည္။ေစ်းသိမ္းခ်ိန္တြင္ ေဆးေၾကာသန္႔စင္ၿပီး လံုျခံဳစြာ ဖံုးအုပ္သူရိွသလို မရွိသူလည္း ေတြ႕ရသည္။ ေစ်းဖြင့္ခ်ိန္တြင္ ေသခ်ာစြာ ေဆးေၾကာ သန္႔စင္ၿပီးမွ ေရာင္းသူရွိသလို မလုပ္သူလည္း ရွိသည္။ ထိုအခါ တိရစၦာန္တို႔၏ အညစ္အေၾကးမ်ားႏွင့္ သားငါးဟင္း သီးဟင္းရြက္မ်ားႏွင့္ ထိေတြ႕၍ သန္႔ရွင္းစင္ၾကယ္ျခင္းကို ထိခိုက္ေစပါသည္။ တိရစၦာန္တို႔၏ အညစ္အေၾကးမ်ားႏွင့္ ယင္ေကာင္တို႔မွ ၀မ္းပ်က္၀မ္းေလွ်ာ ေရာဂါမ်ား ရရွိေစႏုိင္သည့္အတြက္ ေစ်းမ်ား၏ သန္႔ရွင္းမႈကို ဂ႐ုျပဳ လုပ္ေဆာင္သင့္ပါသည္။

ယေန႔စားရေသာ အသီးအႏွံမ်ား၏ အနံ႔အရသာသည္ ငယ္ငယ္က စားရေသာ အနံ႔အရသာႏွင့္ ကြာျခားသည္ ထင္သည္။ ထို႔အတူ အျခား အစားအစာမ်ားတြင္လည္း သဘာ၀အတိုင္း မဟုတ္ေသာ ျပဳျပင္စီမံထားေၾကာင္း ေရးသားၾကသည္ကို မၾကာခဏ ဖတ္ရသည္။ ျပည္တြင္းသာမဟုတ္ ျပည္ပမွ ၀င္ေရာက္ေသာ အစားအစာမ်ား၏ လံုျခံဳစိတ္ခ်ရမႈႏွင့္ ပတ္သက္၍လည္း ေ၀ဖန္ ေထာက္ျပသည္မ်ား ေတြ႕ရသည္။ ထိေရာက္ က်ယ္ျပန္႔စြာ လုပ္ေဆာင္သင့္ပါသည္။

အစားအစာမ်ားသည္ အာဟာရ ျဖစ္ႏုိင္သလို ေရာဂါလည္း ျဖစ္ေစႏိုင္သည္။ အဆီစား၍ အသားမျဖစ္ ဆိုသလို စားေသာ္လည္း အာဟာရမျဖစ္၊ အားမျဖစ္ တစ္ခါတစ္ရံ ေဘးပင္ျဖစ္တတ္သည္။ တာ၀န္ရွိသူမ်ား၊ ထုတ္လုပ္သူမ်ား၊ ေရာင္းခ်သူမ်ားသည္ က်န္းမာၾကံ့ခိုင္ေသာ ႏိုင္ငံသားမ်ား ျဖစ္ေရးအတြက္ ေဆာင္ရြက္ေနသူမ်ား ျဖစ္သည္။ စားသံုးသူမ်ားက မိမိတို႔၏ အသက္ကို ယံုၾကည္စြာ အပ္ႏွံထားသူမ်ား ျဖစ္သင့္ပါသည္။ ေစ်းမ်ားႏွင့္ အစားအစာမ်ား လံုျခံဳစိတ္ခ်ရမွ ႏိုင္ငံသားမ်ား က်န္းမာသန္စြမ္း ေရာဂါကင္းမည္။ ႏိုင္ငံသားမ်ား က်န္းမာသန္စြမ္းမွ ႏုိင္ငံသည္လည္း ၾကံ့ခိုင္ေတာင့္တင္းမည္။ အင္အားရွိမည္။ တိုးတက္မည္။ အစားအစာမ်ားေၾကာင့္ အာဟာရ ခ်ဳိ႕တဲ့ျခင္း၊ မက်န္းမာျခင္း၊ ေဆး၀ါးကုသရျခင္းတို႔ ျဖစ္ခဲ့လွ်င္ ႏိုင္ငံသားမ်ားႏွင့္ ႏိုင္ငံေတာ္အတြက္ ထိခိုက္နစ္နာရသည္။ သို႔ျဖစ္ပါ၍ အစားအစာမ်ား အားလံုး လံုျခံဳစိတ္ခ် အာဟာရျပည့္၀ေစရန္ ၀ိုင္း၀န္း ပါ၀င္ေဆာင္ရြက္သင့္ေၾကာင္း တိုက္တြန္းလိုက္ရပါသည္။

ေအးခ်မ္းမြန္ Credit To >Eleven Media Group https://www.facebook.com/excellencemedia

Post a Comment

 
Top