0

ACM Re-post 16-6-2014

တာ႐ွည္ခံေအာင္ ျပဳျပင္ေျပာင္းလဲထားသည့္ အနီေရာင္ အသားမ်ားကို ကာလ႐ွည္ၾကာ ပံုမွန္စားေသာက္ျခင္းက ႏွလံုးကို ထိခိုက္ေစႏုိင္ေၾကာင္း သုေတသီမ်ားက သတိေပး ေျပာၾကားခဲ့သည္။

ဝက္ေပါင္ေျခာက္၊ ဝက္အူေခ်ာင္း၊ ဝက္သားဆားနယ္ႏွင့္ ေဟာ့ေဒါ့ အစ႐ွိသည့္ ျပဳျပင္ေျပာင္းလဲထားသည့္ အနီေရာင္ အသားမ်ား ပါ႐ွိေသာ အစားအေသာက္မ်ားသည္ ေရ႐ွည္တြင္ ႏွလံုးေဖာက္ျပန္မႈ ျဖစ္ပြားျခင္းႏွင့္ တိုက္႐ိုက္ဆက္စပ္ေနေၾကာင္း ဆြီဒင္မွ ပညာ႐ွင္မ်ားက ယံုၾကည္ေနသည္။

ျပဳျပင္ေျပာင္းလဲထားေသာ အသားမ်ားတြင္ မီးကင္ျခင္း၊ ဆားနယ္ျခင္း၊ အေျခာက္လွမ္းျခင္း၊ တာ႐ွည္ခံ ေဆးဝါးမ်ား ထည့္သြင္းျခင္း အစ႐ွိသည့္ နည္းလမ္းမ်ား အသံုးျပဳထားၿပီးၿပီး သဘာဝ အသားမ်ားထက္ ဆိုဒီယမ္ ပါဝင္မႈလည္း ပိုမိုမ်ားျပားသည္။

စေတာ့ခ္ဟုမ္းၿမိဳ႕႐ွိ သဘာဝပတ္ဝန္းက်င္ဆိုင္ရာ ေဆးပညာဌာနမွ ေဒါက္တာ ေအလိုင္ဂ်ာဝုခ္ႏွင့္ လုပ္ေဖာ္ကိုင္ဖက္ သုေတသီမ်ားသည္ ႏွလံုးေရာဂါ ေဖာက္ျပန္မႈႏွင့္ ကင္ဆာေရာဂါ မွတ္တမ္း လံုးဝမ႐ွိဖူးသည့္ အသက္(၄၅)ႏွစ္မွ (၇၉)ႏွစ္ၾကား လူေပါင္း (၃၇၀၃၅)ဦး၏ က်န္းမာေရး မွတ္တမ္းမ်ားကို ေစာင့္ၾကည့္ ေလ့လာခဲ့သည္။

(၁၂)ႏွစ္မွ် ၾကာျမင့္ခ်ိန္တြင္ ယင္းစာရင္းအနက္ လူေပါင္း(၂၈၉၁)ဦးသည္ ႏွလံုးေဖာက္ျပန္မႈ ေဝဒနာမ်ား ခံစားခဲ့ရၿပီး (၂၆၆)ဦးမွာမူ ႏွလံုးထိခိုက္မႈျဖင့္ ေသဆံုးခဲ့ၾကသည္။ ေလ့လာမႈမ်ားအရ ယင္းကဲ့သို႔ ႏွလံုးထိခိုက္သူ အမ်ားစုသည္ ပ်မ္းမွ်အားျဖင့္ တစ္ေန႔လွ်င္ ျပဳျပင္ေျပာင္းလဲထားသည့္ အနီေရာင္ အသားပမာဏ (၇၅)ဂရမ္မွ် ပိုမိုစားသံုးေလ့ ႐ွိသည္ကို ေတြ႕႐ွိလာရသည္။ ၎တို႔၏ ႏွလံုးထိခိုက္ႏိုင္ေျခသည္ ျပဳျပင္ေျပာင္းလဲထားသည့္ အနီေရာင္ အသားပမာဏ (၂၅)ဂရမ္ေအာက္သာ ေန႔စဥ္စားသံုးသူမ်ားထက္ (၂၈)ရာခုိင္ႏႈန္း ပိုမိုမ်ားျပားေနသည္။

ေဒါက္တာဝုခ္က “မ်ားေသာအားျဖင့္ ျပဳျပင္ေျပာင္းလဲထားတဲ့ အသားေတြမွာ ဆိုဒီယမ္၊ ႏိုက္ထရိတ္နဲ႔ ေဖာ့ဖရပ္စ္ဓာတ္ေတြ ပါဝင္ေနေလ့႐ွိတယ္။ ၿပီးေတာ့ အစားအေသာက္ကို စြဲလမ္းေစတဲ့ ဓာတ္ပစၥည္းေတြလည္း ျဖည့္တင္းထားေလ့ ႐ွိပါတယ္။ မီးကင္ထားတဲ့ အသားမ်ိဳးက်ေတာ့ ပိုလီဆိုက္ကလစ္ ေအရိုမက္တစ္ ဟိုက္ဒရိုဂ်င္ ကာဘြန္ေတြ ပါဝင္ေနတတ္တယ္။ ဒီအခ်က္အလက္ေတြ အားလံုးက ႏွလံုးထိခုိက္မႈကို သာမန္ထက္ ျမင့္တက္သြားေစတတ္ပါတယ္”ဟု ေျပာၾကားသြားသည္။

_Ref; Dailydigestnews

Aye Chan Mon Credit To: 7 Day Daily
http://www.ayechanmon-news1.com/

Post a Comment

 
Top