0

မ်ဳိးသူထက္

အာလူးေခ်ာင္း ေၾကာ္မ်ား၊ ၾကက္ေၾကာ္မ်ားႏွင့္ ဒိုးနတ္မုန္႔မ်ား အစရွိသည့္ ဆီေၾကာ္မုန္႔ မ်ားကို ပံုမွန္ စားသံုး ပါက ဆီးက်ိတ္ကင္ဆာ ပိုမို ျဖစ္ပြားႏုိင္ေၾကာင္း ေလ့လာ ေတြ႕ရွိခ်က္ အသစ္ တစ္ခုတြင္ ေဖာ္ျပ ထားသည္။

အဆုိပါ ေလ့လာ ေတြ႕ရွိခ်က္ အသစ္ကို ဆီးက်ိတ္ ကင္ဆာ ေဝဒနာ ခံစားေနရေသာ အမ်ဳိးသား ၁၅၄၉ ဦးႏွင့္ က်န္းမာသည့္လူ ၁၄၉၄ ဦးကို ေလ့လာ ဆန္းစစ္မႈ ျပဳခဲ့ရာမွ ေတြ႕ရွိခဲ့ျခင္း ျဖစ္ေၾကာင္း ဝါရွင္တန္ ျပည္နယ္ ဆီယက္တဲလ္ ၿမိဳ႕ရွိ Fred Hutchinson ကင္ဆာ သုေတသန ဌာနက ထုတ္ေဖာ္ ေျပာၾကား ခဲ့သည္။

သုေတသန ျပဳရာတြင္ ပါဝင္ခဲ့သူ မ်ားမွာ အသက္ ၃၅ ႏွစ္မွ ၇၄ ႏွစ္အတြင္း ေဒသခံမ်ား ျဖစ္ၿပီး ေကာ့ေကး ဆပ္စ္ ႏြယ္ဖြားမ်ားႏွင့္ အာဖရိက- အေမရိကန္ ႏြယ္ဖြား ဆီယက္တဲလ္ ၿမိဳ႕သူ ၿမိဳ႕သားမ်ား ျဖစ္ေၾကာင္း သိရ သည္။ ၎တုိ႔၏ ပံုမွန္ စားေသာက္ပံုစံတြင္ ဆီေၾကာ္ အစာမ်ား မည္မွ် ပါဝင္သည္ကို သုေတသီ မ်ားက ေလ့လာ ခဲ့ၾကသည္။

ထုိကဲ့သို႔ ေလ့လာရာတြင္ သီတင္းပတ္ တစ္ပတ္အတြင္း အာလူးေခ်ာင္းေၾကာ္မ်ား၊ ၾကက္ေၾကာ္မ်ား၊ ငါးေၾကာ္မ်ားႏွင့္ ဒိုးနတ္မုန္႔ မ်ားကို စားသံုးသူ မ်ားသည္ ဆီးက်ိတ္ကင္ဆာ ေဝဒနာ ျဖစ္ပြားမႈႏႈန္း ၃ဝ ရာခုိင္ႏႈန္းမွ ၃၇ ရာခုိင္ႏႈန္း ပိုမ်ားသည္ကို ေတြ႕ရသည္။ ပံုမွန္ ဆီေၾကာ္မုန္႔ မ်ားကို စားသံုးသူ မ်ားသည္ ဆီးက်ိတ္ကင္ဆာ ေရာဂါ ျဖစ္ပြားႏုိင္မႈ အႏၲရာယ္ ပိုမို ႀကီးမားေၾကာင္း ေတြ႕ရသည္။

သုေတသီ မ်ားက ဆီေၾကာ္မုန္႔မ်ား စားျခင္းႏွင့္ ဆီးက်ိတ္ကင္ဆာ ျဖစ္ပြားမႈ အၾကား ဆက္စပ္မႈကို ခ်င့္တြက္ ရာတြင္ အသက္၊ မိသားစု အတြင္း ဆီးက်ိတ္ကင္ဆာ ျဖစ္ပြားမႈ မ်ဳိး႐ိုး ရွိ၊ မရွိ၊ အရပ္ႏွင့္ ကိုယ္ခႏၶာ အေလးခ်ိန္ ကိုက္ညီမႈ ရွိ၊ မရွိ၊ လူမ်ဳိး၊ PSA စမ္းသပ္မႈ မ်ားကိုလည္း ထည့္သြင္း စဥ္းစား ခဲ့ၾကသည္။

ဆီေၾကာ္ အစာမ်ားတြင္ ကင္ဆာ ျဖစ္ေစႏုိင္ေသာ ျဒပ္ေပါင္း ပါဝင္ေၾကာင္း သုေတသီ မ်ားက ထုတ္ေဖာ္ ေျပာၾကား ထားသည္။ အစား အစာမ်ားကို ဆီျဖင့္ ေၾကာ္ေလွာ္ရာတြင္ အပူရွိန္ေၾကာင့္ ဆီမ်ားဆက္ ေျပာင္းလဲ သြားၿပီး ၾကြပ္ေအာင္ ေၾကာ္ထားသည့္ အစားအစာ မ်ားတြင္ ကင္ဆာ ျဖစ္ေစႏုိင္သည့္ ကာစီႏိုဂ်င္ ျဒပ္ေပါင္းအျဖစ္ ျဖစ္လာသည္ကို ေတြ႕ရသည္။

ကာစီႏိုဂ်င္ မ်ားကို အာလူးေခ်ာင္း ေၾကာ္မ်ား ကဲ့သို႔ ကာဗိုဟိုက္ၿဒိတ္ ပါေသာ အစားအစာ မ်ားတြင္ ေတြ႕ရေသာ acrylamide အပူခ်ိန္ ျမင့္၍ ခ်က္ေသာ အစား အစာ မ်ားတြင္ ေတြ႕ရသည့္ ဓာတုပစၥည္းမ်ား ျဖစ္သည့္ ျဒပ္ေပါင္းမ်ား၊

ေရေမႊးမ်ား ပါဝင္သည့္ ေအာ္ဂဲနစ္ ပစၥည္းမွာ ေပါင္းသတ္ ေဆးမ်ားတြင္ ေတြ႕ရသည့္ ဓာတုေဗဒ တစ္မ်ဳိး ျဖစ္သည့္ acrylamide ျဒပ္မ်ား ပါဝင္သည္။

ယင္း အဆိပ္ ျဖစ္ေစေသာ ျဒပ္ေပါင္းမ်ားသည္ ဆီမ်ား ထပ္ခါထပ္ခါ ျပန္သံုးျခင္းႏွင့္ အေၾကာ္ခံဆီ တုိ႔ကို ထပ္ခါထပ္ခါ ျပန္သံုးပါက ပို၍ အဆိပ္အေတာက္ ျဖစ္ေစေၾကာင္း သုေတသီ မ်ားက ေျပာၾကား ခဲ့သည္။ ။

ေအးခ်မ္းမြန္ Credit To > ျမ၀တီ https://www.facebook.com/excellencemedia

Post a Comment

Emoticon
:) :)) ;(( :-) =)) ;( ;-( :d :-d @-) :p :o :>) (o) [-( :-? (p) :-s (m) 8-) :-t :-b b-( :-# =p~ $-) (b) (f) x-) (k) (h) (c) cheer
Click to see the code!
To insert emoticon you must added at least one space before the code.

 
Top