Monday, October 21, 2013
ေက်ာက္ကပ္ေရအိတ္တည္ျခင္းကို ကာကြယ္ေပးႏိုင္ဖို႔ ဗီတာမင္စီႂကြယ္၀တဲ့ သစ္သီးေတြကို စားသံုးေပးသင့္ေၾကာင္း သုေတသနတစ္ခု မွာ ေဖာ္ျပထားပါတယ္။ ဒီသုေတသနကို Royal Holloway University, St George’s University, လန္ဒန္ တကၠသိုလ္နဲ႔ Kingston University London တို႔က ပူးေပါင္းေလ့လာမႈ ျပဳခဲ့တာျဖစ္ပါတယ္။
ဗီတာမင္စီႂကြယ္၀တဲ့ သစ္သီးေတြမွာ ကြ်ဲေကာသီး၊ ဂရိတ္ဖ႐ုသီး၊ လိေမၼာ္သီး၊ ကမၺလာသီး၊ ေရွာက္သီး၊ လီမြန္သီးေတြလို အခ်ဥ္ကဲတဲ့ အသီးေတြအျပင္ ကီ၀ီသီး၊ စေတာ္ဘယ္ရီ၊ နဲ႔ခရမ္းခ်ဥ္သီးေတြ ပါ၀င္ပါတယ္။
ဗီတာမင္စီႂကြယ္၀တဲ့ သစ္သီးေတြမွာပါ၀င္တဲ့ naringenin ဟာ ေက်ာက္ကပ္ေရအိတ္တည္ျခင္းကို ကာကြယ္ႏိုင္ၿပီး PKD2 ဆိုတဲ့ ပ႐ို တင္းကိုတားဆီးေပးႏိုင္ပါတယ္။ အဲဒီ PKD2ဟာ ေက်ာက္ကပ္ေရအိတ္တည္ျခင္းကို ျဖစ္ေပၚေစပါတယ္။
ဒါေၾကာင့္ Polycystic Kidney့ လို႔ေခၚတဲ့ ေက်ာက္ကပ္မွာ ေရအိတ္၊ ျပည္ေတြနဲ႔ ျပည့္ႏွက္ၿပီး ေက်ာက္ကပ္လုပ္ငန္းေဆာင္တာ ပ်က္ယြင္းသြားမယ့္ အေျခအေနကို ဗီတာမင္စီႂကြယ္၀တဲ့ အသီးေတြ စားသံုးေပးၿပီး ကာကြယ္ႏိုင္ပါတယ္။
ဒီေလ့လာမႈမွာ ေက်ာက္ကပ္ေရအိတ္တည္ေနတဲ့ ႂကြက္ေတြကို သုေတသနျပဳခဲ့ၿပီး naringenin ကို ထိုးသြင္းခဲ့ပါတယ္။ အဲဒီေနာက္မွာ ေတာ့ PKD2 ပမာဏ သိသိသာသာ ေလ်ာ့က်လာတာကို ေတြ႕ရၿပီး ေက်ာက္ကပ္မွာရွိေနတဲ့ ေရအိတ္ေတြ လဲေလ်ာ့က်သြားပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ အသစ္ျဖစ္ေပၚလာမယ့္ ေရအိတ္အေျခအေနကိုလည္း ကာကြယ္ႏိုင္တယ္လို႔သိရပါတယ္။
Kingston University ရဲ႕ေဆး၀ါးေဗဒဆိုင္ရာ ပါေမာကၡ Dr.Mark Carewuna ringenin ရဲ႕အာနိသင္ကို ဆက္လက္ေလ့လာေနၿပီး ေဆး၀ါးအျဖစ္ ထြက္ေပၚလာဖို႔ ႀကိဳးပမ္းေနတယ္လို႔ ဆိုထားပါတယ္။
အခုေလ့လာမႈကို British Journal of Pharmacology မွာ ေဖာ္ျပထားတာျဖစ္ပါတယ္။
သက္ကို
ref: ANI
Health Updates Journal
ေအးခ်မ္းမြန္ Credit To > Health Updates Journal
Post a Comment